Szeretettel üdvözöllek oldalamon! érezd jól magad!

Szeretettel üdvözöllek oldalamon! érezd jól magad!

Karácsonyi ételek


Karácsonyi töltött pulykamell-tekercs

Hozzávalók: 1 kg pulykamellfilé, fűszersó, 
50 dkg natúr gesztenyemassza, 
3 teáskanál ételízesítő, 
40 dkg száraz kenyér,
 1,5 szál Gyulai szárazkolbász (kb. 20 dkg),
 8 szelet bacon, olaj. 

Elkészítés: A pulykamellfiléket enyhén kiklopfolom, és beszórom a fűszersóval. Amíg elkészül a töltelék, hűtőbe rakom.
 A szikkadt kenyeret 10 percre beáztatom vízbe. 
A kolbászról lehúzom a bőrt, és nagyobb kockákra vágom. Húsdarálón ledarálom a kolbászt és a kinyomkodott kenyeret (így egyenletes lesz a töltelék).
 Összedolgozom a natúr gesztenyemasszával és az ételízesítővel. A pulykamellet kiterítem, közepére hosszában henger formában rárakom a tölteléket, majd feltekerem. 
A baconnel betekerem. Közepes méretű tepsibe helyezzem. Alá 2dl vizet és 0,5 dl olajat öntök, alufóliával jól befedem. 
Bő egy órát párolom 160 fokon, majd leveszem a fóliát, és pirosra sütöm.
forrás: http://www.erdon.ro/karacsonyi-t246lt246tt-pulykamell-tekercs/news-20101223-09092302




Tűzdelt pulyka almával

Hozzávalók:


  • 1 bébi pulyka
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 15 dkg zsír
  • majoránna
  • 1 kg alma

Elkészítés:


A megtisztított pulyka fejét, lábát, szárnya helyét levágjuk. A pulykát kívül-belül megmossuk, és kis fogóval a combból az inakat is eltávolítjuk.
Ezután kívül és belül is megsózzuk, 1 órára hűtőbe tesszük. Sütés előtt a belsejét meghintjük majoránnával, és tisztított, kimagozott almaszeleteket teszünk bele.

A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, és a mellét gazdagon megtűzdeljük vele. A megolvasztott zsírt tepsibe öntjük, beletesszük a pulykát, és közepes hőfokon kb. 2 óra alatt szép pirosra sütjük. Közben többször meglocsoljuk a saját zsírjával.

A sütés utolsó 15 perce előtt kimagozott,
hámozatlan almagerezdekkel rakjuk körbe.

A pulykát almával tálaljuk, köretként pedig párolt rizs vagy burgonyapüré illik hozzá.
 

forrás:http://www.mindmegette.hu/valogatas/unnepi-pulykas-etelek-356
  Recept: Oszlánczi Józsefné 

 

 

Gesztenyével töltött pulyka


Hozzávalók:


  • 1 pulyka
  • 1 kg gesztenye
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 30 dkg füstölt szalonna
  • 20 dkg vaj
  • 3 zsemle
  • 3 tojás
  • tej
  • őrölt bors
  • szerecsendió
A pulykát hagyd egészben, a lábait ne vágd le. A combjaiból az inakat távolítsd el: térd alatt a bőrt éles késsel vágd fel, és pecsenyevilla segítségével az inakat a combból húzd ki, majd vagdald le. A zsemléket a tejbe áztasd bele, nyomkodd ki. A gesztenyét tejben megfőzd meg, szedd ki és hűtsd le.
A vajat a tojásokkal keverd habosra, add hozzá a darált húst, a zsemléket, a gesztenyét, és jól dolgozd össze. Ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval. A szalonnából vágj vékony szeleteket.
A hasüreget jól sózd be, és töltsd bele az elkészített tölteléket. A nyílást varrd be, a pulykát kívülről is sózd be, és mielőtt a töltött jércéhez hasonlóan összekötöznéd, fedd be a szalonnaszeletekkel. Vajazott tepsibe rakd bele, olvasztott vajjal öntsd le, majd közép meleg sütőben süsd pirosra. Ehhez a sütés végén a szalonnát el kell távolítani. Kevés vizet önts alá, és saját levével gyakran locsolgasd. Mielőtt feldarabolnád, fél óráig pihentesd. Zsírjából készíts pecsenyelevet.

  Boda Zoltánné 77 karácsonyi menü című könyve alapján, mely a Szalay Könykiadó gondozásában jelent meg.

 

Tűzdelt tarja egyben sütve

Hozzávalók 4 személyre:


  • 80 dkg tarja, csont nélkül
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg szalonna
  • 2 csemege uborka
  • 1/2 dl olaj
  • A körethez:
  • 40 dkg kelbimbó
  • 40 dkg vegyes zöldség (fagyasztott is lehet)
  • 40 dkg burgonya

Elkészítés:


A húst megmossuk, leszárítjuk, sóval, borssal, esetleg sült hús fűszerkeverékkel bedörzsöljük. A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, szeletekre vágjuk. Vékony, hosszú csíkokra vágjuk a szalonnát, és az uborkát. A kapott csíkokat és a fokhagymát spékelő tűvel átszúrjuk a húson.
A sütőt 160 fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. Tepsibe terítjük a szeletekre vágott hagymát, ráfektetjük a húst, és meglocsoljuk az olajjal. Kevés vizet öntünk alá, és a sütőben kb. 2 óra alatt megsütjük. Gyakran locsolgatjuk, ha kell, pótoljuk a vizet. Amikor elkészült, kivesszük a sütőből, kicsit pihentetjük, majd felszeleteljük, a tepsiben hagyjuk. A kelbimbót, az ízlés szerinti zöldségeket megtisztítjuk, és kevés vízben vagy párolóbetéten megpároljuk. (Párolás után átforgathatjuk kevés vajon.) A burgonyát külön pároljuk meg. Bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat), a húst nagyméretű hőálló tálra rendezzük, a szaftját a főtt burgonyával összeforgatjuk, a zöldségekkel együtt a hús mellé tesszük, alufóliával letakarva át melegítjük és tálaljuk.

Munka: kb. 35 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 adag köret nélkül: 905 kcal
Fotó: Komáromi Zoltán, Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.
  forrás:http://www.mindmegette.hu/tuzdelt-tarja-egyben-sutve.recept


 

Töltött pulykamell egészben sütve

Hozzávalók:


  • 12 adaghoz:
  • 1 egész pulykamell (kb. 1,5 kg)
  • 4 zsemle
  • 3 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg húsos szalonna
  • 40 dkg sütőtök
  • 1 dl Vénusz olaj olaj
  • 2 evőkanál vágott petrezselyem
  • 2 tojás
  • 40 dkg darált pulykacomb
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • 1 mokkáskanál őrölt koriandermag

Elkészítés:


A húst megmossuk, leszárítjuk, felszúrjuk. A zsemlét beáztatjuk (ne ázzon szét!), kinyomjuk. A hagymát, fokhagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A szalonna felét kis kockákra, a maradékot vékony szeletekre vágjuk. A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk, húsát kis kockákra vágjuk.

1. A töltelékhez 1 evőkanál forró olajban megfuttatunk egy kis fejnyi hagymát, majd rátesszük a petrezselymet. Összekeverjük a zsemlét a tojással, a darált hússal, a petrezselymes hagymával, a szalonnakockákkal, a sütőtökkel. Sóval, borssal, szerecsendióval és korianderrel fűszerezzük.
2. A sütőt 160 C-fokra előmelegítjük. Megtöltjük a húst, a nyílást megtűzzük, majd a húst kívülről befűszerezzük. A maradék hagymát, a fokhagymát tepsibe tesszük, ráfektetjük a húst, a felmelegített olajjal meglocsoljuk. Beborítjuk a szalonnaszeletekkel, kevés vizet öntünk alá, és kíméletesen, gyakori locsolással megsütjük. Kivesszük, 10 percig pihentetjük. A sült levéből szaftot készítünk.
3. Tálaláskor: a húst felszeleteljük, a szaftjával meglocsoljuk. Köretnek: gesztenyés krokettet és ízlés szerinti párolt zöldséget kínálhatunk hozzá.
 
Fotó: Komáromi Zoltán Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg
forrás:.http://www.mindmegette.hu/toltott-pulykamell-egeszben-sutve.recept



 




Töltött káposzta

Hozzávalók


  • 60 dkg darált hús
  • 50 dkg savanyú káposzta levél
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 10 dkg rizs
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 10 dkg zsír
  • 10 dkg vöröshagyma
  • 2 db fokhagymagerezd
  • 3 db tojás
  • 3 dl tejföl
  • 3 dkg liszt
  • kömény
  • bors
  • babérlevél
  • fűszer paprika

Elkészítés

  1. Ha szükséges, akkor átválogatjuk a rizst, majd félig megfőzzük.
  2. Darált húst összekeverjük az elő főzött rizzsel, tojással, sóval, pirospaprikával, fokhagymával, őrölt borssal.
  3. Az elkészített tölteléket betöltjük a káposztalevelekbe. A levélnek kivágjuk a legnagyobb erét. Kiterítjük, majd beletesszük a tölteléket. Összegöngyöljük, majd a két végét begyűrjük. A tölteléket szorosan tekerjük, párolásnál nehogy szétessen.
  4. Egy megfelelő nagyságú fazékban a füstölt szalonnát apró kockára vágjuk, kipirítjuk.
  5. A zsírján finomra vágott hagymát pirítunk. Ha a hagyma megpirult, lehúzzuk a tűzhelyről, megszórjuk pirospaprikával, összekeverjük, kevés vízzel felöntjük és átforraljuk.
  6. Belehelyezzük az apró káposztát.
  7. Fűszerezzük őrölt köménnyel, fokhagymával, babérlevéllel. Fontos: Kóstoljuk meg a káposztát, mielőtt elkezdünk dolgozni vele, ha nagyon savanyú, mossuk le. Vagy ha nem mostuk le, akkor ne nagyon adjunk sót az ételhez.
  8. Ráhelyezzük a töltelékeket, felöntjük vízzel vagy alap lével.
  9. Ha felforrt, takarékra tesszük, és 1,5 óra alatt készre főzzük. Miután felforrt, kóstoljuk meg, hogy elég fűszeres-e a főzőlé. Miután a töltelékek megfőttek, óvatosan kiszedjük. Az alapot pedig tejfölös habarással sűrítjük. Visszahelyezzük a töltelékeket és összeforraljuk.
         Tálalásnál tejföllel meglocsoljuk.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.