Karácsonyi töltött pulykamell-tekercs
Hozzávalók: 1 kg pulykamellfilé, fűszersó,
50 dkg natúr gesztenyemassza,
3 teáskanál ételízesítő,
40 dkg száraz kenyér,
1,5 szál Gyulai szárazkolbász (kb. 20 dkg),
8 szelet bacon, olaj.
Elkészítés: A pulykamellfiléket enyhén kiklopfolom, és beszórom a fűszersóval. Amíg elkészül a töltelék, hűtőbe rakom.
A szikkadt kenyeret 10 percre beáztatom vízbe.
A kolbászról lehúzom a bőrt, és nagyobb kockákra vágom. Húsdarálón ledarálom a kolbászt és a kinyomkodott kenyeret (így egyenletes lesz a töltelék).
Összedolgozom a natúr gesztenyemasszával és az ételízesítővel. A pulykamellet kiterítem, közepére hosszában henger formában rárakom a tölteléket, majd feltekerem.
A baconnel betekerem. Közepes méretű tepsibe helyezzem. Alá 2dl vizet és 0,5 dl olajat öntök, alufóliával jól befedem.
Bő egy órát párolom 160 fokon, majd leveszem a fóliát, és pirosra sütöm.
forrás: http://www.erdon.ro/karacsonyi-t246lt246tt-pulykamell-tekercs/news-20101223-09092302
Tűzdelt pulyka almával
Hozzávalók:
- 1 bébi pulyka
- 15 dkg füstölt szalonna
- 15 dkg zsír
- só
- majoránna
- 1 kg alma
Elkészítés:
A megtisztított pulyka fejét, lábát, szárnya
helyét levágjuk. A pulykát kívül-belül megmossuk, és kis fogóval a
combból az inakat is eltávolítjuk.
Ezután kívül és belül is megsózzuk, 1 órára hűtőbe tesszük. Sütés előtt a belsejét meghintjük majoránnával, és tisztított, kimagozott almaszeleteket teszünk bele.
A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, és a mellét gazdagon megtűzdeljük vele. A megolvasztott zsírt tepsibe öntjük, beletesszük a pulykát, és közepes hőfokon kb. 2 óra alatt szép pirosra sütjük. Közben többször meglocsoljuk a saját zsírjával.
A sütés utolsó 15 perce előtt kimagozott,
hámozatlan almagerezdekkel rakjuk körbe.
A pulykát almával tálaljuk, köretként pedig párolt rizs vagy burgonyapüré illik hozzá.
Ezután kívül és belül is megsózzuk, 1 órára hűtőbe tesszük. Sütés előtt a belsejét meghintjük majoránnával, és tisztított, kimagozott almaszeleteket teszünk bele.
A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, és a mellét gazdagon megtűzdeljük vele. A megolvasztott zsírt tepsibe öntjük, beletesszük a pulykát, és közepes hőfokon kb. 2 óra alatt szép pirosra sütjük. Közben többször meglocsoljuk a saját zsírjával.
A sütés utolsó 15 perce előtt kimagozott,
hámozatlan almagerezdekkel rakjuk körbe.
A pulykát almával tálaljuk, köretként pedig párolt rizs vagy burgonyapüré illik hozzá.
forrás:http://www.mindmegette.hu/valogatas/unnepi-pulykas-etelek-356
Recept: Oszlánczi Józsefné
Gesztenyével töltött pulyka
Hozzávalók:
- 1 pulyka
- 1 kg gesztenye
- 50 dkg darált sertéshús
- 30 dkg füstölt szalonna
- 20 dkg vaj
- 3 zsemle
- 3 tojás
- tej
- só
- őrölt bors
- szerecsendió
A vajat a tojásokkal keverd habosra, add hozzá a darált húst, a zsemléket, a gesztenyét, és jól dolgozd össze. Ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval. A szalonnából vágj vékony szeleteket.
A hasüreget jól sózd be, és töltsd bele az elkészített tölteléket. A nyílást varrd be, a pulykát kívülről is sózd be, és mielőtt a töltött jércéhez hasonlóan összekötöznéd, fedd be a szalonnaszeletekkel. Vajazott tepsibe rakd bele, olvasztott vajjal öntsd le, majd közép meleg sütőben süsd pirosra. Ehhez a sütés végén a szalonnát el kell távolítani. Kevés vizet önts alá, és saját levével gyakran locsolgasd. Mielőtt feldarabolnád, fél óráig pihentesd. Zsírjából készíts pecsenyelevet.
Boda Zoltánné 77 karácsonyi menü című könyve alapján, mely a Szalay Könykiadó gondozásában jelent meg.
Tűzdelt tarja egyben sütve
Hozzávalók 4 személyre:
- 80 dkg tarja, csont nélkül
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 15 dkg szalonna
- 2 csemege uborka
- 1/2 dl olaj
- A körethez:
- 40 dkg kelbimbó
- 40 dkg vegyes zöldség (fagyasztott is lehet)
- 40 dkg burgonya
Elkészítés:
A húst megmossuk, leszárítjuk, sóval,
borssal, esetleg sült hús fűszerkeverékkel bedörzsöljük. A hagymát, a
fokhagymát meghámozzuk, szeletekre vágjuk. Vékony, hosszú csíkokra
vágjuk a szalonnát, és az uborkát. A kapott csíkokat és a fokhagymát
spékelő tűvel átszúrjuk a húson.
A sütőt 160 fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. Tepsibe terítjük a szeletekre vágott hagymát, ráfektetjük a húst, és meglocsoljuk az olajjal. Kevés vizet öntünk alá, és a sütőben kb. 2 óra alatt megsütjük. Gyakran locsolgatjuk, ha kell, pótoljuk a vizet. Amikor elkészült, kivesszük a sütőből, kicsit pihentetjük, majd felszeleteljük, a tepsiben hagyjuk. A kelbimbót, az ízlés szerinti zöldségeket megtisztítjuk, és kevés vízben vagy párolóbetéten megpároljuk. (Párolás után átforgathatjuk kevés vajon.) A burgonyát külön pároljuk meg. Bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat), a húst nagyméretű hőálló tálra rendezzük, a szaftját a főtt burgonyával összeforgatjuk, a zöldségekkel együtt a hús mellé tesszük, alufóliával letakarva át melegítjük és tálaljuk.
Munka: kb. 35 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 adag köret nélkül: 905 kcal
A sütőt 160 fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. Tepsibe terítjük a szeletekre vágott hagymát, ráfektetjük a húst, és meglocsoljuk az olajjal. Kevés vizet öntünk alá, és a sütőben kb. 2 óra alatt megsütjük. Gyakran locsolgatjuk, ha kell, pótoljuk a vizet. Amikor elkészült, kivesszük a sütőből, kicsit pihentetjük, majd felszeleteljük, a tepsiben hagyjuk. A kelbimbót, az ízlés szerinti zöldségeket megtisztítjuk, és kevés vízben vagy párolóbetéten megpároljuk. (Párolás után átforgathatjuk kevés vajon.) A burgonyát külön pároljuk meg. Bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat), a húst nagyméretű hőálló tálra rendezzük, a szaftját a főtt burgonyával összeforgatjuk, a zöldségekkel együtt a hús mellé tesszük, alufóliával letakarva át melegítjük és tálaljuk.
Munka: kb. 35 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 adag köret nélkül: 905 kcal
Fotó: Komáromi Zoltán, Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.
forrás:http://www.mindmegette.hu/tuzdelt-tarja-egyben-sutve.receptTöltött pulykamell egészben sütve
Hozzávalók:
- 12 adaghoz:
- 1 egész pulykamell (kb. 1,5 kg)
- 4 zsemle
- 3 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 40 dkg húsos szalonna
- 40 dkg sütőtök
- 1 dl olaj
- 2 evőkanál vágott petrezselyem
- 2 tojás
- 40 dkg darált pulykacomb
- 1 csipet őrölt szerecsendió
- 1 mokkáskanál őrölt koriandermag
Elkészítés:
A húst megmossuk, leszárítjuk, felszúrjuk. A
zsemlét beáztatjuk (ne ázzon szét!), kinyomjuk. A hagymát, fokhagymát
meghámozzuk, felaprítjuk. A szalonna felét kis kockákra, a maradékot
vékony szeletekre vágjuk. A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk, húsát kis
kockákra vágjuk.
1. A töltelékhez 1 evőkanál forró olajban megfuttatunk egy kis fejnyi hagymát, majd rátesszük a petrezselymet. Összekeverjük a zsemlét a tojással, a darált hússal, a petrezselymes hagymával, a szalonnakockákkal, a sütőtökkel. Sóval, borssal, szerecsendióval és korianderrel fűszerezzük.
2. A sütőt 160 C-fokra előmelegítjük. Megtöltjük a húst, a nyílást megtűzzük, majd a húst kívülről befűszerezzük. A maradék hagymát, a fokhagymát tepsibe tesszük, ráfektetjük a húst, a felmelegített olajjal meglocsoljuk. Beborítjuk a szalonnaszeletekkel, kevés vizet öntünk alá, és kíméletesen, gyakori locsolással megsütjük. Kivesszük, 10 percig pihentetjük. A sült levéből szaftot készítünk.
3. Tálaláskor: a húst felszeleteljük, a szaftjával meglocsoljuk. Köretnek: gesztenyés krokettet és ízlés szerinti párolt zöldséget kínálhatunk hozzá.
1. A töltelékhez 1 evőkanál forró olajban megfuttatunk egy kis fejnyi hagymát, majd rátesszük a petrezselymet. Összekeverjük a zsemlét a tojással, a darált hússal, a petrezselymes hagymával, a szalonnakockákkal, a sütőtökkel. Sóval, borssal, szerecsendióval és korianderrel fűszerezzük.
2. A sütőt 160 C-fokra előmelegítjük. Megtöltjük a húst, a nyílást megtűzzük, majd a húst kívülről befűszerezzük. A maradék hagymát, a fokhagymát tepsibe tesszük, ráfektetjük a húst, a felmelegített olajjal meglocsoljuk. Beborítjuk a szalonnaszeletekkel, kevés vizet öntünk alá, és kíméletesen, gyakori locsolással megsütjük. Kivesszük, 10 percig pihentetjük. A sült levéből szaftot készítünk.
3. Tálaláskor: a húst felszeleteljük, a szaftjával meglocsoljuk. Köretnek: gesztenyés krokettet és ízlés szerinti párolt zöldséget kínálhatunk hozzá.
Fotó: Komáromi Zoltán Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg
forrás:.http://www.mindmegette.hu/toltott-pulykamell-egeszben-sutve.recept
Töltött káposzta
Hozzávalók
- 60 dkg darált hús
- 50 dkg savanyú káposzta levél
- 1 kg savanyú káposzta
- 10 dkg rizs
- 5 dkg füstölt szalonna
- 10 dkg zsír
- 10 dkg vöröshagyma
- 2 db fokhagymagerezd
- 3 db tojás
- 3 dl tejföl
- 3 dkg liszt
- só
- kömény
- bors
- babérlevél
- fűszer paprika
Elkészítés
- Ha szükséges, akkor átválogatjuk a rizst, majd félig megfőzzük.
- Darált húst összekeverjük az elő főzött rizzsel, tojással, sóval, pirospaprikával, fokhagymával, őrölt borssal.
- Az elkészített tölteléket betöltjük a káposztalevelekbe. A levélnek kivágjuk a legnagyobb erét. Kiterítjük, majd beletesszük a tölteléket. Összegöngyöljük, majd a két végét begyűrjük. A tölteléket szorosan tekerjük, párolásnál nehogy szétessen.
- Egy megfelelő nagyságú fazékban a füstölt szalonnát apró kockára vágjuk, kipirítjuk.
- A zsírján finomra vágott hagymát pirítunk. Ha a hagyma megpirult, lehúzzuk a tűzhelyről, megszórjuk pirospaprikával, összekeverjük, kevés vízzel felöntjük és átforraljuk.
- Belehelyezzük az apró káposztát.
- Fűszerezzük őrölt köménnyel, fokhagymával, babérlevéllel. Fontos: Kóstoljuk meg a káposztát, mielőtt elkezdünk dolgozni vele, ha nagyon savanyú, mossuk le. Vagy ha nem mostuk le, akkor ne nagyon adjunk sót az ételhez.
- Ráhelyezzük a töltelékeket, felöntjük vízzel vagy alap lével.
- Ha felforrt, takarékra tesszük, és 1,5 óra alatt készre főzzük. Miután felforrt, kóstoljuk meg, hogy elég fűszeres-e a főzőlé. Miután a töltelékek megfőttek, óvatosan kiszedjük. Az alapot pedig tejfölös habarással sűrítjük. Visszahelyezzük a töltelékeket és összeforraljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.