Diós és mákos
Diós és mákos beigli
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 20 dkg vaj vagy margarin
- 15 dkg zsír
- 60 dkg cukor
- 1 dkg élesztő
- 2 tojás
- 2 dl tej
- 40 dkg mák
- 40 dkg dió
- 10 dkg mazsola
- só
- fél citrom
- 4 dkg zsemlemorzsa
Elkészítés:
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, zsírral és 8 dkg cukorral. Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk, és a tésztához vegyítjük, hozzáadunk még egy tojást, késhegynyi sót. Az egészet jól összegyúrjuk és hideg helyen néhány órán át pihentetjük. Utána 6 egyenlő részre osztjuk, és cipókba formáljuk, majd téglalap alakúra kinyújtjuk. Hármat mákos, hármat diós töltelékkel töltünk meg úgy, hogy a sűrű tölteléket lapos késsel egészen a tészta széléig kenjük, a keskenyebbik oldalon kb. 1 cm-t visszahajtunk a tésztából, és felsodorjuk.
Gyengén kizsírozott
tepsibe rakjuk a megtöltött bejgliket, tojással
megkenve fél óráig meleg helyen tartjuk,
ismét megkenjük, és ezúttal hideg helyre
tesszük addig, amíg a tojás megszárad.
Mérsékelten meleg sütőben, kb. 35-40 percig,
sütjük. Így szép márványos lesz.
Máktöltelék:
26 dkg cukorból 2,5 dl vízzel szirupot főzünk,
amellyel leforrázzuk a mákot, majd
hozzákeverünk 5 dkg megtisztított mazsolát,
kevés reszelt citromhéjat.
Diótöltelék: 22 dkg cukorból 2 dl
vízzel szirupot főzünk és az őrölt dióra
öntjük. Hozzáadjuk a megtisztított
mazsolát, reszelt citromhéjat, és a 4 dkg
zsemlemorzsát.
Fatörzs
Hozzávalók:
- 12 dkg porcukor
- 12 dkg
- 6 dkg őrölt mandula
- 4 tojás
- 1 csomag sütőpor
- Hozzávalók a csokoládés vajkrémhez:
- 20 dkg porcukor
- 10 dkg puha vaj
- 1 evőkanál meleg víz
- 1 evőkanál kakaópor
Hozzávalók a csokis töltelékhez:
- 2 dl tejszín
- 2 evőkanál kakaópor
- 1,5 evőkanál porcukor
Habverővel verd fel a tojások fehérjét, amíg kemény nem lesz. Akkor van kész, ha felemeled a habverőt, és a hab szilárd halmokban tapad rá. Óvatosan forgasd bele a felvert tojásfehérjét a mandulás egyvelegbe, és öntsd bele a tepsibe. Süsd 20-25 percig, amíg meg nem szilárdul.
forrás:http://www.femina.hu/karacsony/csupa_csokis_fatorzs_torta
Catherine Atkinson-Fiona Patchett Nagy sütiskönyv gyerekeknek című műve segített, mely a Szalay Kiadó gondozásában jelent meg.
Rumos félholdak
Hozzávalók
-
A mázhoz
25 dkg porcukor
1 dl rum
-
A tésztához
25 dkg finomliszt
25 dkg kakaópor
6 db tojás
25 dkg porcukor
25 dkg Rama
Elkészítés
A tojásokat szétválasztjuk
sárgájára és fehérjére. A fehérjékből a cukorral kemény habot verünk. A
sárgáját elkeverjük a kakaóporral, a liszttel és a fehérjehab felével,
jól összekeverjük és vigyázva hozzákeverjük a tojásfehérje másik felét. A
tésztát betöltjük a sütőpapirral kibélel tepsibe és előmelegített
sütőben 200 °C-nál 25 percig (hőlégkeveréses sütőben 180 °C-nál 25
percig) sütjük. A még meleg megsült tésztára kenjük a rumból és
porcukorból kevert mázat. Hagyjuk, hogy kihűljön. A félholdakat egy 4-cm
átmérőjű pohárral vágjuk ki. Először egy teljes kört vágunk ki, utána
csak félkört, így kapjuk meg a sütemény jellegzetes félhold formáját.
Ízlés szerint megszórhatjuk porcukorral is.
Édes sütik Nosalty
Mindmegette illatos sütemények
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.